Ekran Maruzi̇yeti̇
Buradasınız: Anasayfa / Blog
12 Ağustos 2021, Perşembe
Ekran Maruziyeti
Ekran Süresi Nedir? Ekran süresi, çocuğumuzun Tv, Telefon, Tablet veya Bilgisayar gibi cihazların karşısında geçirdiği günlük toplam süredir.
Ekran Maruziyeti

Ekran Süresi Nedir?

Ekran süresi, çocuğumuzun Tv, Telefon, Tablet veya Bilgisayar gibi cihazların karşısında geçirdiği günlük toplam süredir.

Fazla ekran süresi neden zararlı ?

▪️Çocuklarda ekran süresi arttıkça sağlıksız beslenme, davranış problemleri sergileme, obezite, gelişim geriliği ve zeka gelişiminde yavaşlamanın arttığı görülmüştür.

▪️Beyin görüntüleme çalışmalarında ekran süresi arttıkça beyin yapısı ve işleyişinde problemler gelişip birey beyninde yaşadıklarını anlamlandıramamaya başlar.

▪️Ekran süresi fazla olan çocuklarda gecikmiş konuşma olabildiği, sosyal becerilerinde yaşıtlarına göre gerilik olduğu gözlenmiştir.

▪️Ayrıca büyüdüklerinde depresyon, yeme bozuklukları, şiddete meyilli olmak gibi problemlerin ekrana maruz kalmayan bireylere göre daha sık yaşadıkları gözlenmiştir.

Peki ekranın hiç faydası yok mu ?

????Ebeveynler “çocuk programlarının böyle bir etkisi olmaz’’ diye düşünebilir ancak içerik önemli değil . Yani çocuklara göre ‘iyi’ ya da ‘yararlı’ programları izlemek bu riskleri azaltmıyor, önemli olan ekrana maruz kalmasıdır.

Çocuğumu ekrandan nasıl uzak tutabilirim ?

❗Öncelikle çocuğunuza ekranla ilgili limit koyarken siz de bu limitlere uymalısınız. Çocuğunuzun bulunduğu ortamda uzun süre ekranla vakit geçirmemelisiniz.

❗Yemek sırasında ekranı kapalı tutarak çocuğunuzun ekran başında yeme alışkanlığı edinmesini önleyiniz.

❗Ailece etkileşimin yoğun olduğu zamanları düzenleyerek ekrana olan ilgisini kendinize çekebilirsiniz.

❗Ekran konusunda limit belirlerken, çocuğu sıkmak yerine, bunu birlikte zaman geçirmenin başka bir yolu haline ve ekran ile geçen zamana dahil olabilirsiniz.

Sağlıklı ekran kullanımı ne zaman, ne kadar ve nasıl olmalı ?

????0-2 yaş aralığında hiç bir nedenle ekrana maruz kalmamalı.

????3-5 yaş aralığında günlük 30 dakikayı aşmamalı.

????6 yaş ve üstü günlük 1 saati aşmamalı.

Çocuğun ekran kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ;

İçeriğin kaliteli eğitici içerik olması, ekranla temasın belli bir mesafeden olması ve dikkatini tamamen ekrana vermemesi için sevdiği sağlıklı atıştırmalıklar verilmesi etkinliğin yararlılığını arttıracaktır.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
whatsapp